maandag 12 oktober 2009

Analyse gastcollege Eggo Müller

Maandag 5 oktober kregen we van Eggo Müller een gastcollege over nieuwe media en televisie. Ik wist van te voren niet goed waar het debat precies over ging en ging dus zonder verwachtingen naar het college. Achteraf bleek dat meneer Müller voor mij een goed beeld had geschetst over de discussie. Hij gaf veel theoretische standpunten weer over de vraag hoe televisie en internet zich in verhouding tot elkaar ontwikkelen.

Als een van de eerste dingen stelde Müller dat je niet moet kijken hoe internet TV verandert, maar hoe TV internet verandert. Volgens Müller maken veel onderzoekers deze fout. De spreker vindt het zelf interessant om naar de verandering van het internet te kijken. Vervolgens gaf hij een klein historisch beeld van de ontwikkeling van televisie en internet. Aan de hand van deze ontwikkelingen kregen we een overzicht van de convergentie van internet en TV. Het eerste voorbeeld dat hij gaf was de reality serie Big Brother uit 1999. Hij vertelde dat men op internet 24 uur per dag kon kijken wat er in het Big Brother huis gebeurde. Op televisie werd er alleen een dagelijks verslag gegeven van een uur. Müller geeft aan dat mensen hier voor het eerst kunnen bepalen of het uitgezonden programma overeenkomt met hun interpretatie van de hele week op internet. Dit is dus een van de eerste links geweest tussen TV en internet.

Zo geeft Müller nog veel meer voorbeelden van historische ontwikkelingen. Belangrijk hierbij is dat hij vooral aantoont hoe het internet verandert door de televisie. Hij geeft vervolgens kritiek op de wetenschapper Van Vliet. Van Vliet beweert dat internet en TV naar elkaar toegroeien en ervoor zijn gemaakt om elkaar aan te vullen waar de ander ontbreekt. Volgens de spreker is dit een teleologische visie. De media groeien niet naar een bepaald einddoel, maar ontwikkelen zich aan de hand van marktspelers en consumentengedrag. Ook geeft hij als kritiek dat Van Vliet een technologisch determinist is. Van Vliet kijkt meer naar de technologische kenmerken van het medium en geeft aan dat deze de samenleving veranderen. Terwijl de spreker juist beweert dat dit andersom is, de samenleving verandert het medium.

Eggo Müller geeft vervolgens aan dat er teveel definitievragen worden gesteld wanneer het gaat om de ontwikkeling van televisie en internet. Dit doet William Urrichio wel in zijn tekst. Hij kijkt in hoeverre YouTube televisie is. Hierbij kijkt hij ook naar de technische kenmerken van het medium televisie. Müller vindt dit een verkeerde benadering. We moeten de technologische kenmerken loslaten omdat deze het zicht op de ontwikkeling van het medium belemmeren. Wanneer je kijkt naar de kenmerken van bijvoorbeeld televisie klamp je je vast aan een oudere definitie van televisie. De nieuwe vorm van televisie vergelijk je dan met de oude vorm van televisie. Wanneer Urrichio YouTube vergelijkt met televisie heeft hij ook het oude beeld van televisie voor zich. Volgens Müller is het verkeerd om te kijken in hoeverre iets televisie is, omdat je nooit een goede definitie van televisie kunt maken. Ook loop je met deze vragen achter op de ontwikkeling van de media.

Ik vind dit een erg interessant punt en ik ben het wel met hem eens. Ik ben het alleen niet eens met zijn uitspraak dat we moeten kijken hoe TV het internet verandert. Ik ben zelf namelijk van mening dat er een wisselwerking tussen beide is en ik denk dan ook dat alleen kijken naar de verandering van internet een te eenzijdige visie oplevert. Er moet dus gekeken worden hoe TV en internet in verhouding tot elkaar staan en hoe ze elkaar beïnvloeden. Alleen zo krijg je een volledig beeld over hoe die twee media tot elkaar in verhouding staan. Ik denk echter wel dat het belangrijk is om naar de technologische kenmerken te kijken. Zonder deze kenmerken zou het medium niet functioneren of zichzelf onderscheiden van andere media. Ik denk dus dat er wel naar deze kenmerken gekeken moet worden, maar dat dit niet de belangrijkste kenmerken zijn die de media van elkaar onderscheiden. Zo moet er dus ook gekeken worden naar andere kenmerken, zoals participatie van de gebruikers, het marktaandeel van deze media etc. Als je dus kijkt naar hoe televisie en internet elkaar ontwikkelen moet men ook alle andere aspecten bekijken, niet alleen de technologische aspecten.

Na het college was ik me bewust van de discussie over nieuwe media en televisie. De vraag over hoe de media elkaar veranderen en hoe je dit moet onderzoeken is een lastige vraag. Meneer Müller heeft een goed overzicht gegeven van de verschillende theoretische kaders. Zijn college was echter wel lastig te volgen, hij praatte iets te langzaam en te hakkelig waardoor ik mijn aandacht er niet goed bij kon houden. Wat hij vertelde vond ik echter wel nuttig en interessant en gaf me een goed beeld van de lopende discussie over televisie en nieuwe media.

Bronnen:
Uricchio, William. "The Future of a Medium Once Known as Television" The YouTube Reader. Red. Pelle Snickars and Patrick Vonderau. Sweden: National Library of Sweden, 2009.
24-39

Geen opmerkingen:

Een reactie posten