woensdag 16 september 2009

Datingsites, een goed of slecht fenomeen?

In het nieuwsbericht ‘helft vrouwen digitaal verliefd’ (gepubliceerd 09-09-09) blijkt dat 55% van 1825 ondervraagde vrouwen wel een verliefd is geweest op iemand die ze alleen kennen via e-mailverkeer, msn of sms. 80% van deze vrouwen hebben de persoon in kwestie ook ontmoet en 70% zei hier zeer tevreden mee te zijn. 61% van de vrouwen heeft een langdurige relatie overgehouden aan deze ontmoeting.
Dit onderzoek is uitgevoerd door de telegraaf in samenwerking met de datingsite Relatieplanet. Op de website van de telegraaf kon gereageerd worden op dit artikel. De reacties hierop zijn zeer verschillend. Sommige personen geven aan dat datingsites onzin zijn, terwijl anderen aangeven dat ze het prettig vinden. Hieronder een voorbeeld van zo’n reactie.

Het internet is de grootste uitvinding die er is, de wereld staat open. Vind het geweldig om te flirten op internet, je komt veel meer mensen tegen dan in een kroeg. Je ziet hun interesses en je kunt gelijk contact zoeken, dat is het mooie ervan. Super!!! Super!!! Super!!!

Marylaine, Oegsgeest | 14:09 | 09.09.09

Uit dit soort reacties blijkt maar weer hoe de komst van het internet en daarmee ook datingsites zoals Relatieplanet de sociale omgangsvormen verandert hebben. Het internet biedt een kans aan mensen die moeite hebben met het ontmoeten van een geschikte partner. Bovendien is het op deze manier gemakkelijker om iemand te ontmoeten. In profielruimtes kan men al aangeven wat voor partner er gezocht wordt. De persoon die het profiel bekijkt kan zelf beslissen of hij of zij geschikt is voor deze persoon en kan zelf bepalen of hij een toenaderingspoging wil doen. Hierdoor hoeft niemand meer naar openbare gelegenheden te gaan en eerst een kennismakingsgesprek te doen. Het bespaart dus een hoop tijd.
Er is daarentegen ook veel aan te merken op online ontmoetingsplaatsen zoals Relatieplanet. Doordat men elkaar via het internet leren kennen en elkaar dus nooit persoonlijk hebben ontmoet, weet men niet of de waarheid wordt gesproken. Verder is het zeer onpersoonlijk, doordat je een profiel met foto hebt. Het lijkt hierdoor voor sommige vrouwen meer op een keuring van het uiterlijk, niet van het innerlijk.
Het is dus maar de vraag of de komst van datingsites goed of fout is. Aan de ene kant vinden veel vrouwen een geschikte partner, maar aan de andere kant voelen veel vrouwen zich bedrogen en bekeken. De verandering van de sociale omgangsvormen brengen dus zowel goede als kwade dingen met zich mee.

Bronnen:

http://www.nu.nl/internet/2078616/helft-vrouwen-digitaal-verliefd-.html

http://www.telegraaf.nl/vrouw/psyche_relatie/4785685/__Vrouwen_dol_op_digitaal_flirten__.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten